A+ A A-

Μουσική

music

lira

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ | 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ, ΑΘΗΝΑ

 

stavrakakisΒασίλης Σταυρακάκης

Γεννημένος στα Αρμανώγεια Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου, ο Βασίλης Σταυρακάκης είχε από μικρός την ευκαιρία να μεγαλώσει μέσα σε ένα γνήσιο μουσικό περιβάλλον. Πρωτοεμφανίζεται στη δισκογραφία στις αρχές της δεκαετίας του `80 ως κύριος τραγουδιστής σε δύο δίσκους του Ross Daly (Ονείρου Τόποι, Λαβύρινθος), οι οποίοι θεωρούνται σταθμοί στην ανανέωση της Κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Έκτοτε αρχίζει για τον ίδιο μια μουσική πορεία που περιλαμβάνει προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, τραγούδια σταθμούς, συμμετοχές σε έργα άλλων συνθετών καθώς και εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδας σε συναυλίες και σε παραδοσιακά γλέντια. Η φωνή του σήμερα θεωρείται μία από τις μελωδικότερες στην κρητική παραδοσιακή μουσική και ο ίδιος ένας από τους κορυφαίους γλεντιστές του νησιού.

 

 

 

Psarantonis Αντώνης Μαρτσάκης

Η ευθυτενής του παρουσία μαρτυρά ότι έχει περάσει από το επίλεκτο λαογραφικό συγκρότημα «Κουρήτες», ενώ η δωρική του συγκρότηση συνδέεται στενά με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης. Πρωτοχορευτής κάποτε, βιολάτορας τώρα, τιμά την κρητική κληρονομιά με τις εμφανίσεις του, την δισκογραφική του δουλειά ή την σχολή παραδοσιακών οργάνων που διατηρεί στα Χανιά. Ο Αντώνης Μαρτσάκης αθροίζει πολλά ταλέντα, τέτοια που να τον κάνουν εκπρόσωπο της νέας γενιάς Κρητικών καλλιτεχνών, οι οποίοι βλέπουν με φρέσκια ματιά τη μουσική παράδοση του τόπου τους. Ξεκινώντας από την «κισσαμίτικη σχολή του βιολιού» αλλά και τα ριζίτικα τραγούδια, αντλεί στοιχεία και υπηρετεί πολλές από τις επιμέρους παραδοσιακές εκφράσεις ολόκληρης της Κρήτης. Σε ηλικία έξι ετών ξεκίνησε τα πρώτα του ζάλα στους Κρητικούς χορούς στον Σύλλογο Κρητών Πειραιώς «Η Ομόνοια». Πρώτος του χοροδιδάσκαλος ήταν ο Ανδρέας Μαριανάκης. Σε ηλικία εννέα ετών το 1988, ο Αντώνης έρχεται σε επαφή με το βιολί. Το όργανο αυτό μπήκε βαθιά στην καρδιά του και με πρώτο δάσκαλο τον Κωστή Παχάκη ξεκίνησε δειλά δειλά να παίζει τους πρώτους του σκοπούς. Κάθε καλοκαίρι η οικογένεια Μαρτσάκη επισκέπτονταν τα Χανιά και ο Αντώνης παρακολουθούσε μαθήματα δίπλα στον μεγάλο βιολάτορα, Μιχάλη Κουνέλη. Το 1991 σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε να παίζει σε εκδηλώσεις, μαζί με τον αδερφό του, Γιάννη στο λαούτο. Ο κόσμος αγκάλιασε από νωρίς τους αδερφούς Μαρτσάκη και τους στήριξε προτιμώντας τους σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Κρήτης. Με τον χορό ο Αντώνης δεν σταμάτησε να έχει επαφή, αρχικά στο σύλλογο Κρητών Κερατσινίου και εν συνέχεια στο Λαογραφικό Όμιλο «Κουρήτες». Την στρατιωτική του θητεία την υπηρέτησε στον λόχο ευζώνων της Προεδρικής φρουράς. Πέρα από το βιολί μια μεγάλη αγάπη του Αντώνη είναι τα Ριζίτικα ή απλά Τραγούδια. Η κ. Δόμνα Σαμίου για την οποία δεν χρειάζονται συστάσεις βρήκε στην φωνή και το λεβέντικο παρουσιαστικό του Αντώνη τον άνθρωπο που αναζητούσε για να τραγουδήσει στους ψηφιακούς δίσκους που εξέδωσε.Με εντυπωσιακό παρουσιαστικό, δεκάδες πια συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος και δύο δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό του ο Αντώνης Μαρτσάκης αποτελεί ένα από τους πλέον ανερχόμενους καλλιτέχνες της μουσικής δεξαμενής της Κρήτης. (Music Video)

  

manolakisΓιωργης Μανωλάκης

Από τα πλέον ανερχόμενα μουσικα ταλέντα της αστείρευτης μουσικής δεξαμενής της Κρήτης και οργανοπαίχτης διεθνούς κλάσης, ο Γιώργης Μανωλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1982. Στα οχτώ του χρόνια ξεκίνησε μαθήματα λαγούτου με δάσκαλο τον πατέρα του, Κώστα Μανωλάκη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους λαουτιέρηδες της εποχής του. Σήμερα ο Γιώργης θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της γενιάς του στο λαούτο και στο μπουζούκι έχοντας στο ενεργητικό του μεγάλες συνεργασίες με πολλούς αξιόλογους μουσικούς και συνθέτες όπως: Ross Daly, Χαϊνηδες, Naseer Shamma, Β Σταυρακάκη, Ψαραντώνη, Σωκράτη Μάλαμα, Zohar Fresco και άλλους. Με το ταλέντο και το ήθος που διαθέτει είναι ήδη προφανές πως πρόκειται για έναν από τους αυριανούς πρωταγωνιστές της κρητικής μουσικής σκηνής.

 

 

 

 

spyridakisΖαχαρίας Σπυριδάκης

Μαθητής του θρυλικου λυράρη Κώστα Μουντάκη, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης ασχολείται με την κρητική λύρα από το 1980, όχι μονο ως οργανοπαίχτης αλλα και ως διδάσκαλος. Έχει συνεργαστεί με πληθώρα Ελλήνων δημιουργών όπως τους Μίλτο Πασχαλίδη, Βασίλη Λέκκα, Μανώλη Λιδάκη, Γιάννη Κότσιρα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μάριο Φραγκούλη, Ρος Ντέιλι και άλλους που ξεπερνούν το παραδοσιακό ύφος και εντάσσονται στη σφαίρα της σύγχρονης μουσικής. Το 1993 πρωτοστατεί στην δημιουργία του σχήματος «Παλαϊινά Σεφέρια» καταλήγοντας σε δυο επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές. Έκτοτε μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας του αποτελεί η μακρόχρονη συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο σε έργα του συνθέτη όπως «Ερωτόκριτος & Αρετή», «Λειτουργία του Ορφέα», «Κονσέρτο –Ραψωδία για Λύρα και ορχήστρα».

 

 


gialaΓιάλα (Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη)

Οι Γιάλα είναι ένα νεανικό μουσικό τρίο αποτελούμενο από τους Γιάννη Χίνο, Έκτορα Κυριάκου και Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη. Από το 2005, δημιουργώντας ένα γνήσια παρεΐστικο κλίμα, εμφανίζονται σε όλη την Ελλάδα σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ ενώ η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2012 περιλαμβάνοντας 11 τραγούδια με τις επιρροές της Κρητικής μουσικής παράδοσης να λειτουργούν ως βάση και αφετηρία. Πέρα από τις οκτώ δικές τους δημιουργίες το η δουλειά τους περιέχει και τρία διασκευασμένα τραγούδια. Τα τραγούδια «Φιλεντέμ» , «Τούτο το μήνα» αλλά και το «Κρητικοπούλα μου» του Νίκου Ξυλούρη το οποίο είναι το πρώτο τραγούδι που δισκογράφησε το 1958, και δέκτοτε δεν έχει διασκευαστεί και δισκογραφηθεί ξανά. Οι Γιάλα στο Φεστιβαλάκι ενώνουν τις φωνές και τα όργανα τους για να μας ταξιδέψουν στην εποχή που μεσουρανούσε ο Νίκο Ξυλούρης, ανακαλώντας τραγούδια τόσο από την κρητική του δισκογραφία όσο και από τις μεγάλες του συνεργασίες με τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο κοκ. 

sponsors

 

Copyright Festivalaki.gr 2013 -Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος