A+ A A-

Εικαστικά

painting

Copy of painting site new

Κατα περιόδους η Ζωγραφική και τα εικαστικά γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση στην Κρήτη. Για του λόγου το αληθές, η Μινωική ζωγραφική ήταν η πρώτη σημαντική περίοδος της ζωγραφικής στην Ελλάδα. Συνδέεται με την αρχιτεκτονική των ανακτόρων και χαρακτηρίζεται από τα χαρούμενα χρώματα, την φυσιοκρατία και την λεπτότητα στην απόδοση των μορφών. Αργότερα πάλι, γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα, οι επαφές με τη Βενετία έφεραν επιρροές της Αναγεννησιακής ιταλικής ζωγραφικής στην Κρήτη, οι οποίες συνδυάστηκαν με τη βυζαντινή παράδοση, διαμορφώνοντας ένα εντελώς ξεχωριστό ύφος κατά τον 16ο και 17ο μ.Χ. αιώνα που ονομάζουμε "Κρητική Σχολή Ζωγραφικής" βασικοί θεμελιωτές της οποίας υπήρξαν μεγάλοι ζωγράφοι όπως οι: Δομήνικος Θεοτοκοπουλος, Ανδρέας Παβίας, Θεοφάνης Στρελίτζας, Μιχαήλ Δαμασκηνός, Γεώργιος Κλόντζας, Εμμανούλ Λαμπάρδος, Ηλίας Μόσκος, Φιλόθεος Σκούφος, Εμμανουήλ Τζάνες, Θεόδωρος Πουλάκης και Στέφανος Τζαγκαρόλας.

arttt

Η εικαστική έκθεση που με μεγάλη επιτυχία περιόδευσε σε ολόκληρη την Κρήτη με πρωτοβουλία των Τοπικών Επιτροπών της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, συνεχίζει το ταξίδι της στην Αθήνα και την Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων μέσα από το Φεστιβαλάκι.

Ο τίτλος της έκθεσης «Αναφορά» είναι δάνειο από τον ίδιο τον συγγραφέα και τον τίτλο του εμβληματικού βιβλίου «Αναφορά στον Γκρέκο», ενώ η ίδια η έκθεση αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη ματιά σπουδαίων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον Νίκο Καζαντζάκη και δημιούργησαν έργα που μετουσιώνουν τη ζωή και το έργο του.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, μια ψυχή ανήσυχη από τη φύση της σμιλευμένη από τον μόχθο της αναζήτησης, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα. Πάλεψε γενναία σε όλη του τη ζωή για να κατακτήσει το ακατόρθωτο και να φτάσει στην τελειότητα. Με την δύναμη της πένας του δημιούργησε μια τέχνη αξεπέραστη, που καλλιεργεί εμπνέει και εξυψώνει τον άνθρωπο.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Αργυράκη–Ασσαριωτάκη Θεοδοσία, Βερυκάκη Όλγα, Βισκαδουράκης Νίκος, Βολανάκης Αντώνης, Γρατσίας Βασίλης, Γρηγοριάδη Μαρία, Γυπαράκης Γιώργος, Δατσέρη Σοφία, Δουβέρη Αγγελική, Δουκουμετζάκης Μιχάλης, Δρυγιαννάκη Στέλλα, Ζαχάροφ Μαρίβα, Καραδάκη Κάλλη, Κουκλινού Καλλιόπη, Κουκουλάκη Στέλλα, Κουμαντάκη Δήμητρα, Κουμεντάκης Γιάννης, Μαραβελάκη Μαρίνα, Μαρκαντωνάκης Γιάννης, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπολιεράκη Κων/να, Παγωμένος Κώστας, Παλλήκαρης Ευτύχης, Παπουτσάκης Μάριος, Πετράκη Αναστασία, Πρεβεδουράκη Κορίνα, Σαριδάκης Μανώλης, Σκεπετζή Χρυσούλα, Σολιδάκης Βασίλης, Στεφανάκις Γιάννης, Τζαγκαράκη Εύα, Τζάνης Δημήτρης, Τζερμιάς Βαγγέλης, Τζερμιάς Γιάννης, Τσαμάνδουρας Ζαχαρίας, Τσίντζος Αλέξανδρος , Χαρίσης Ηλίας.

 

Χορηγός μεταφοράς έκθεσης: Anek - superfast

anafora niko kazantzaki

 

sponsors

 

Copyright Festivalaki.gr 2013 -Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος