A+ A A-

Πρόγραμμα - Σύνοψη

Picture2 new

  

Μετά από εφτά ολόκληρους μήνες προετοιμασίας και διάδρασης, το φεστιβαλάκι βρίσκεται για άλλη μια xρονιά προ των πυλών. Την Κυριακή 10 Αυγούστου στα Χανιά και την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων «γλεντάμε» την Κρήτη και τις τέχνες της με παραπάνω από 200 καλλιτέχνες συνολικά να καταθετουν ψυχή, έργα και ιδέες σε ένα πανόραμα τεχνών και πολιτισμου από την Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ | ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

 

 Μουσική | 20:00- 12:30

Γιάλα : Οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον αρχάγγελο της Κρήτης, Νίκο Ξυλούρη, από τους Γιάννη Χήνο, Έκτορα Κυριάκου και Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη 

Αντώνης Μαρτσάκης: Από τους πλέον αναγνωρίσιμους βιολάτορες της Κρήτης σε παρέα με τους Φραγκίσκο Μπαλτζάκη (σε ακριβοθώρητα όργανα όπως νταουλάκι, ασκομπαντούρα), Νίκο Μαρεντάκη και Κανάκη Κοζωνάκη

Βασίλης Σταυρακάκης: Ένας απο τους κορυφαίους τραγουδιστές & γλεντιστές σε παρέα με τους Γιώργη Μανωλάκη, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Αντώνη Σταυρακάκη 

Κρητική καντάδα: Κλείσιμο βραδιάς με κρητική καντάδα στα στενά της Τεχνόπολης με την παρέα του Βασίλη Σταυρακάκη

 

Κρητικοί χοροί

Μαθήματα κρητικών χορών (ώρες 18:00 - 19:00) υπό την εποπτεία του χοροδιδασκάλου Ανδρέα Μαριαννάκη και την καθοδήγηση των πρωτοχορευτών Μακρίνα Τσιωτάκη & Παναγιώτη Αναγνωστάκη του σωματείου για την Κρητική ιστορία, παράδοση & λαογραφία "οι Δροσουλίτες". Επίσης, επιδείξεις Κρητικών χορών κατά την διάρκεια των συναυλιών από τους "Δροσουλίτες" και τον λαογραφικό όμιλο "Αορείτης"

 

Μαντινάδα

Κατόπιν δημόσιου καλέσματος θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι καλύτερες μαντινάδες του κοινού με θέμα το φεγγάρι

 

Βιβλίο

Καθόλη την διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί εκθετήριο – πωλητήριο βιβλίων και εκδόσεων σχετικών με την Κρήτη από τις εκδόσεις Mystis καθώς και κιόσκι μουσικών εκδόσεων απο το μουσικο εργαστήρι "Αεράκης"

 

Φωτογραφία

Οι εραστές της φωτογραφίας κλήθηκαν να στρέψουν τον φακό τους στα Κρητικά βουνά ... στον ορεσίβιο Κρητικό, στο τοπίο, την πανίδα, την χλωρίδα κλπ. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης τους θα τα απολαύσουμε στην φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ορεινή Κρήτη».

 

Εικαστικά

37 εικαστικοί εικονοποιούν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στην έκθεση με τίτλο "Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη" που μετα από πολύμηνη περιοδεία σε ολόκληρη την Κρήτη έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

 

Προβολές |17:00 - 21:00

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες με σημείο αναφοράς την Κρήτη.  

Cretativity – Η κρήτη ως τόπος έμπνευσης & δημιουργικότητας μεσα από τα μάτια 6 ξένων καλλιτεχνών | Κριτσωτάκης Μανώλης, 80'

Τι μαντινάδα να σου πω - Μια ταινία για τον Ανωγειανό μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη | Μανώλης Ταξειδαράκης, 55'

Η Βεντέτα - Ακαδημαική προσέγγιση του φαινομένου της Βεντέτας | Ερασμία Κοιλιάρη και Μανώλης Πασπαράκης, 70'

Ερωτόκριτος - 77 καλλιτέχνες, 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής και ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας | «Παίζουμε Οικολογικά - Ζούμε Λογικά - Ενεργούμε Ομαδικά», σκηνοθεσία: Θανάσης Γκίκας, 12'

 

Παραδοσιακές τέχνες

Παλιοί αλλά και νέοι, άξιοι συνεχιστές των παραδοσιακών τεχνών μας παρουσιάζουν ζωντανά την τέχνη τους... για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι.

Στιβάνι: Δημοσθένης Προβιδάκης
Γκιλότα: Κωνσταντίνος Βεστάκης
Κρητική φορεσιά: Λέλα Κλείδη & η πολιτιστική ένωση "Κρήσσες"
Κοπανέλι και Σφακιανή δεσιά: Ευθυμία Αγγουράκη & Αικατερίνη Σπύρου με τον σύλλογο φίλων διασώσεως και διαδόσεως του κοπανελιού, η «Χριστίνα»

  

Διαλέξεις |19:00 -20:00

Ο Μύρωνας Σκουλάς μέσα από τις μαντινάδες του | Ομιλήτρια: Ελένη Βιττωράκη, φιλόλογος
Ο «Γκρέκο» μέσα από τα μάτια του Καζαντζάκη | Ομιλητής: Μαθιουδάκης Νίκος, επιστημονικός σύμβουλος εκδ. «Καζαντζάκη»

 

Τοπικές Γεύσεις

Επαφή με τα προιόντα Κρητικών παραγωγών αλλα και την Κρητική κουζίνα μέσα από ειδικά διαμορφωμένο εστιατόριο εντός της Τεχνόπολης (επιμέλεια Κρητικής κουζίνας: εστιατόριο «Τα Ρωμανάκια», Λ Μεσογείων 366 & Κοραή 1, Αγία Παρασκευή)

 

 


 

 

sponsors

 

Copyright Festivalaki.gr 2013 -Με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος